You are here : Home > People > AAA 10 JAAR HARD WERKEN

AAA 10 JAAR HARD WERKEN

Met het nespresso aaa sustainable qualityTM -programma gingen wij de afgelopen tien jaar een grote uitdaging aan: uitmuntende koffie produceren, de productiviteit verhogen, sociale vooruitgang boeken, het milieu beschermen en dat alles tegelijkertijd. Zijn succes dankt het programma aan 53.000 koffieboeren.


"Dankzij het programma zien we onze plantage als een te volgen model: met een betere kwaliteit, hygiëne en organisatie." De Colombiaanse koffieboer die aan het woord is, heet Diego Lopez. Hij spreekt namens tienduizenden mannen en vrouwen. Koffieboeren die van hun grond houden en gelukkig worden van het idee dat hun koffie in alle uithoeken van de wereld wordt gewaardeerd. Zij zijn de hoofdrolspelers van het Nespresso AAA Sustainable QualityTM -Programma.

Het AAA-programma, dat in 2003 van start ging, heeft voor zijn tiende verjaardag een mooi cadeau gekregen: het bewijs van de gunstige invloed van het programma op het leven van de koffietelers, hun omgeving en de kwaliteit van de koffie die Nespresso van hen koopt. Dit bewijs is geleverd door een onafhankelijk Colombiaans onderzoeksinstituut, het CRECE, dat onderzoek deed naar 1200 Colombiaanse koffieplantages die al dan niet aangesloten zijn bij het AAA-programma.

Daaruit bleek dat de AAA-boerderijen aanmerkelijk beter scoren op de drie onderzochte actiegebieden. “Naast Colombia functioneert het programma in zeven andere landen op dezelfde manier,” vertelt Guillaume Le Cunff, International Marketing & Strategy Director bij Nespresso. “Een moeilijke weg? Zeker, maar in deze tien jaar hebben we samen de productkwaliteit, het welzijn van de mensen en de bescherming van het milieu al aanzienlijk kunnen verbeteren. Daarmee kunnen we met recht spreken van een virtueuze cirkel.”


DE DERDE VAN DE DRIE A’S

Dit unieke programma dankt zijn bestaan aan een formidabele groei. Begin 2000 zijn de jaarlijkse groeicijfers van Nespresso erg hoog. Als deze groei zo doorgaat, zal het moeilijk worden om genoeg koffie van de vereiste hoge kwaliteit te vinden. De oplossing om voldoende kwaliteit en kwantiteit te garanderen? Dat Nespresso en de boeren echte partners worden.

Hoe? Door nieuwe eisencriteria te formuleren. Omdat in een aantal landen koffie van de beste kwaliteit als AA wordt beoordeeld, voegen wij er nog een derde A aan toe, die staat voor economische, ecologische en sociale duurzaamheid. De boeren die meedoen aan dit programma, zullen meer geld krijgen voor hun koffie. Uiteindelijk ontstaat er een nieuw toeleveringsmodel voor koffie.

Het enorme plan zal gebaseerd moeten zijn op vertrouwen, communicatie en passie. De cafeteros die instemmen met het AAA-project zijn pioniers. Ze moeten zorgvuldig worden geadviseerd en begeleid. Door wie? De rondreizende landbouwkundigen van Nespresso, afkomstig uit professionele organisaties, zoals de extensionistas van de nationale Federatie van Colombiaanse koffieboeren. Experts, die hen dagelijks zullen volgen.

Daarnaast moet de vooruitgang van elke boer worden gemeten. Daarom komt Nespresso met het eerste evaluatie-instrument voor duurzame kwaliteit: TASQTM. Dat geeft aan wat de ideale kleur is van de te oogsten bessen en stelt de juiste vragen: is de watervoorziening van de plantage goed geregeld? Beschikken de plukkers over een fatsoenlijk onderkomen? Zo zijn er 296 criteria waarmee de cafetero de kwaliteit van zijn bedrijfsvoering kan perfectioneren, met de hulp van de landbouwkundige.

Op Costa Rica wordt het AAA-programma voor het eerst in praktijk gebracht. Een bekende NGO, Rainforest Alliance, wordt een van de voorvechters. Deze organisatie komt op voor het regenwoud en steunt duurzame landbouw middels een efficiënte strategie: “We begrepen al snel dat het loonde om samen te werken met bedrijven,” vertelt Chris Willie, een van de oprichters. “De private sector heeft meer invloed op het milieu dan alle regeringen samen.” De taakverdeling is gebaseerd op de respectievelijke gebieden van expertise van beide partners: Nespresso waakt over de kwaliteit, Rainforest Alliance over de duurzame ontwikkeling. De boeren vormen het middelpunt van dit samenwerkingsverband, dat aangevuld wordt door landbouwkundigen, lokale partners, coöperaties en transporteurs.


EEN PROGRAMMA DAT TERREIN WINT

Tien jaar na de introductie kunnen koffieboeren in inmiddels acht landen zich aansluiten bij het AAA-programma: Costa Rica, Mexico, Nicaragua, Guatemala, Colombia, Brazilië, Ethiopië en India.


NIEUWE RIJKDOM ONTDEKKEN

Het duurt vier jaar voordat een koffiestruik voor het eerst vrucht draagt. Voldoen aan een complex programma duurt niet minder lang. Vier jaar had de Colombiaanse boer Diego Lopez nodig om de duurzaamheid van zijn bedrijfsvoering te verbeteren en de kwaliteit van zijn productie blijvend te verhogen: “We hebben heel veel werk verzet en het was de moeite waard! We plukken alleen nog maar perfecte bessen.” Deze koffie waar Diego zo trots op is, de Grand Cru Rosabaya de Colombia, verspreidt haar aroma inmiddels over alle continenten. In de gebieden waaruit ze afkomstig is, Cauca en Nariño, ademt ze de geur van het land: “Je herkent er de smaak van het gebied, van zijn inwoners en van hun werk in,” aldus een enthousiaste landbouwkundige.

Want het meest verbazingwekkende aspect van het AAA-programma is dat het iedereen de gelegenheid biedt om een nieuwe rijkdom te ontdekken. De boeren uit het Colombiaanse Santander waarderen het delen van kennis: het programma heeft hen in contact gebracht met koffietelers uit Tolimalandgenoten die op twaalf uur rijden richting het zuiden wonen en werken. Anderen hebben het over het beschermen van een waterloop. Over wisselteelt op de percelen. Het bouwen van een overdekte droogplaats...

Allemaal stappen richting het gezamenlijke doel. Het milieu? Dat is een van de grote winnaars in dit verhaal. De weelderige beplanting boven de koffiestruiken beschermt de biodiversiteit en het regenwoud: de leefwereld van orchideeën en kolibries blijft onaangetast. En het AAA-programma bewijst dat duurzaamheid en kwaliteit prima samengaan: in Jardín, in Colombia, is met behulp van Nespresso een pulp- en verwerkingsunit gebouwd die 2,5 keer minder water verbruiktterwijl de productie van betere kwaliteit is en de inkomsten van de boeren hoger! Met betrekking tot de door het programma verworven kennis grapt een cafetero: “Betere kleding, betere maaltijden... dat lijkt op een oud sprookje dat we hier kennen.”


GEEN GOEDE KOFFIE ZONDER EEN TEVREDEN BOER

Lukt het altijd om duurzaam te werk te gaan? Nee, nog niet alles is perfect. Maar daar blijven we wel naar streven. Na tien jaar praktijkervaring blijkt de grote les: geen goede koffie zonder tevreden boer. Een waardevolle les voor alle partners in dit programma, die een belangrijk vermogen delen: ze kunnen samen groeien.


Tekst Francis Dolric - Fotografie Olivier GachenAGROFORESTRY HARNESSING THE POWER OF TREES

Nespresso

AGROFORESTRY HARNESSING THE POWER OF TREES

Read Read

Archives

Everyone See See

© Nestlé Nespresso S.A. 2010 . Nespresso Policy . Terms & Conditions . About us . Credits . Nespresso Websites
Logo Opsone Logo FCINQ