You are here : Home > Sport > Francesco De Angelis

Francesco De Angelis

Een purist

De Napolitaan Francesco De Angelis is een boegbeeld in de Italiaanse zeilwereld, een gentleman die zijn voormalige tegenstanders - het door Nespresso gesponsorde Nieuwzeelandse team - roemt en zijn passie voor boten, competitie en de zee weet over te brengen.


Francesco De Angelis stond aan het roer in drie campagnes om de America’s Cup, waarbij de eerste in 1999-2000 even sprankelend was als de zilveren romp van zijn zeilboot, de Luna Rossa.

In die tijd zaten duizenden tifosi nachts enthousiast voor hun tv om de overwinning van de Napolitaanse zeiler in de Louis Vuitton Cup te zien, na een verhitte strijd voor het Nieuw-Zeelandse Auckland. “Een echt straatgevecht,” herinnert hij zich. Tot op heden is Francesco De Angelis de enige Italiaanse zeiler die een finale van de America’s Cup heeft weten te behalen. Zonder op te scheppen een topprestatie, die hem echter niet meer met trots vervult dan de eerste trofeeën die hij in zijn jeugd op de Middellandse Zee wist te verzamelen. Dankzij zijn strijdlust op het water, zijn discrete charme en zijn bescheidenheid aan land belichaamt hij de regattazeiler van deze tijd. Hij heeft een natuurlijke klasse. “Het is een gentleman”, aldus de mensen die met hem werken. “Ik weet niet zo goed wat dat betekent”, antwoordt hij bescheiden. “Ik denk dat iedereen zichzelf wil verbeteren. Als gentleman wil zeggen beleefd, eerlijk en oprecht, tja, dat probeer ik wel te zijn, ja.”

Met zijn 52 jaar is De Angelis nog steeds lid van de jachtclub uit zijn jeugd (CRV Italia in Napels). Hij bevaart nog altijd de zeeën, maar sinds de Cup alleen nog voor zijn plezier. Een nieuw ‘squadra azzura’ traint zonder hem voor de 34e editie, in Auckland, in het gezelschap van Emirates Team New Zealand, de voormalige tegenstander die nu als trainingspartner fungeert. Als trouwe Italiaanse supporter is Francesco De Angelis in gedachten bij het nationale team. Maar zijn hart ligt bij zijn vroegere tegenstanders. “Ten eerste omdat de Kiwi’s het best voorbereid zijn”, vertelt hij. Maar ook omdat hij na de zes jaar die hij in het land van de lange witte wolk doorbracht een speciale band met hen heeft. Tussen 1997 en 2003 gingen zijn twee zoons naar school in Auckland en daar hebben ze ook rugby leren spelen, een sport die ze nu in Milaan nog steeds beoefenen. In 2000 benoemde de Nieuw-Zeelandse regering hem tot Officier in de Nationale Orde van Verdienste. En tot slot kon het gezin De Angelis zich goed vinden in de Nieuw-Zeelandse manier van leven, een soort dolce vita aan de andere kant van de wereld. “De Nieuw-Zeelanders leven veel buiten, in een schitterende omgeving. Ze stoppen heel veel energie in hun werk, dat ze erg serieus nemen, maar ze hechten net zoveel waarde aan het leven eromheen, aan hun vrienden en familie. Dat is een goede balans. Ze drinken graag een stevige espresso, richting een Ristretto. Maar niet alleen vanwege het genot van een goed kopje koffie. Wat ook zeker telt, is het gezelschap.” Delen en zijn passie overbrengen, dat is wat Francesco De Angelis als zeilambassadeur van Nespresso doet als zijn drukke sportschema het even toelaat. Wat hij het leukste vindt, zijn de pure basiselementen van deze sport: de samenwerking met wind en water, het weer voorspellen, de benodigde technologie ontwikkelen, discipline aan de dag leggen, nadenken, strategische beslissingen nemen en, vooral, in contact staan met de natuur. In de toekomst ziet hij zichzelf nog wel zeilen zonder enige poespas: wedstrijdjes op hele simpele, kleine boten, met zijn vrienden en kinderen. Als het ware terug naar de bron.


Francesco De AngelisGeboren op 11 september 1960 in Napels, 2 kinderen, woonachtig in Milaan.

WAPENFEITEN: 6 wereldkampioenschappen op zijn naam. In 1995 winnaar van de Admiral’s Cup.

DE SAGE VAN DE AMERICA’S CUP - LUNA ROSSA<

2000: Winnaar van de Louis Vuitton Cup. Finalist in de America’s Cup tegen Team New Zealand. Benoemd tot Officier in de Nieuw-Zeelandse Nationale Orde van Verdienste.

2003: Halve finalist in de Louis Vuitton Cup.

2007: Finalist in de Louis Vuitton Cup tegen Emirates Team New Zealand.


Nespresso and the America’s CupAl bijna tien jaar lang is Nespresso partner van de America’s Cup. Tijdens de 34e editie, die deze zomer plaatsvindt in San Francisco, zal Nespresso de Official Coffee van het evenement zijn. Het merk is tevens de zeer trotse sponsor van Emirates Team New Zealand in deze prestigieuze competitie.

Ga voor meer informatie naar  www.nespresso.com/americascup


Tekst Camille El Beze Fotografie Francesco Ferri/Seaway/Nespresso and Chris Cameron/ETNZFascination Ryder Cup

Nespresso

Fascination Ryder Cup

Read Read

Archives

All sport See See

© Nestlé Nespresso S.A. 2010 . Nespresso Policy . Terms & Conditions . About us . Credits . Nespresso Websites
Logo Opsone Logo FCINQ